In de provincie Antwerpen werden het voorbije weekend het meeste vogels geteld. De koolmees leidt met lichte voorsprong op de vink. Je kan nog een ganse week gegevens inbrengen op de website van Natuurpunt/Vogeltelling.
Vogelweekend Natuurpunt breekt alle records
De meeste tellers wonen in de provincie Antwerpen
Het 13de Grote Vogelweekend van Natuurpunt is een recordeditie geworden. Afgelopen weekend hebben meer dan 11.000 mensen het aantal en de soorten vogels in hun tuin geteld, in totaal meer dan 400.000 vogels. Dat is meer dan ooit tevoren. In Antwerpen gaven 2991 deelnemers hun telling door. Daarmee is de provincie Antwerpen koploper qua aantal deelnemers. Dit overzicht geeft enkel de voorlopige cijfers. Waarnemingen blijven welkom tot 10 februari 2013. Met de steun van acteur Tom Van Dyck groeide de actie uit tot een groot succes.
“Natuur dichtbij huis leeft steeds meer onder de mensen,” verklaart Chris Steenwegen, directeur van Natuurpunt, het succes van de actie. “Met het Grote Vogelweekend willen we wetenschappelijke gegevens verzamelen over de toestand van onze vogels. Tegelijkertijd willen we mensen de schoonheid van de natuur in de tuin laten ontdekken. Dat schijnt goed te lukken.”
Koolmees alleen in Antwerpen op 1
In de provincie Antwerpen zien we andere top 3 als in Vlaanderen. 2991 deelnemers zagen samen 12.004 koolmezen in hun tuin. De vink volgt vlak erna met 11.999 waarnemingen. De huismus staat met 9493 exemplaren op de derde plaats. Dat is een opvallend resultaat. In 2012 stond de koolmees nog op vierde plaats. Deze top drie geeft echter vooral aan dat het niet zo goed gaat met de huismus. Ook heggenmussen doen het slecht. Oorzaken van deze evolutie zijn voorlopig niet te geven. Daar is verder onderzoek voor nodig.
Slecht notenjaar
Soorten die het beter doen dan de afgelopen jaren zijn de boomklever, grote bonte specht en gaai. Dat zijn niet toevallig soorten die leven van noten. Vorig najaar was behoorlijk notenloos, ook in het noorden, waardoor deze vogels massaal naar de tuinen trekken, op zoek naar voedsel.
Merel nog altijd meest waargenomen
De vogel die ook in Antwerpen in het grootst aantal tuinen werd gezien is de merel. Daarmee is deze zwarte vogel de meest verspreide soort in Vlaanderen en Brussel. In totale aantallen staat de merel op de vierde plaats.
Gemiddeld 37 vogels per tuin
Gemiddeld werden er dit jaar 37 vogels per tuin geteld. Dat is minder dan de 43 per tuin tijdens de koude winters van 2006 en 2011. In vergelijking met de vriesperiode van de voorbije weken waren de omstandigheden om vogels waar te nemen in de tuin minder gunstig. Bij sneeuw en vorst trekken vogels massaal op zoek naar voedsel in tuinen. Dat was het voorbije weekend minder het geval.
De top 10 van meest getelde vogels in Antwerpen
1. Koolmees 12004 6. Pimpelmees 7376
2. Vink 11999 7. Turkse tortel 6810
3. Huismus 9493 8. Kauw 6581
4. Houtduif 9263 9. Ekster 4253
5. Merel 8526 10. Staartmees 3749
Resultaten nog steeds welkom
De cijfers zijn een voorlopige uitslag. Natuurpunt verwacht nog heel wat resultaten te ontvangen. Door een panne bij internetprovider Telenet konden heel wat mensen hun gegevens zondagvoormiddag niet doorgeven. Om iedereen de kans te geven alsnog de telgegevens in te geven, wordt het afgesloten op 10 februari 2013 11u00. Ten opzichte van vorig jaar verwacht de vereniging een verdubbeling van het totaal aantal tellingen. Op de website www.vogelweekend.be worden de resultaten continu geüpdatet.
Natuurpunt
Natuurpunt is de grootste natuurvereniging in Vlaanderen. Duizenden vrijwilligers en 400 professionele medewerkers werken voor de bescherming van belangrijke biotopen, soorten en landschappen. Om dit doel te bereiken beschermt de vereniging de resterende natuur in Vlaanderen door het aankopen en beheren van gebieden, het bestuderen en monitoren van soorten en biotopen, door educatie van het brede en meer gespecialiseerde publiek en door het lobbyen bij beleidsmakers. Natuurpunt beheert 500 natuurgebieden met een oppervlakte van 19.000 ha. Op 31 december 2011 telt het ledenbestand van Natuurpunt 88.000 families. www.natuurpunt.be
foto's: koolmees en vink: francois van bauwel/Natuurpunt
foto: huismus: Luc Meert/Natuurpunt